Varför jag kommer rösta på Piratpartiet

Jag röstar på Piratpartiet i EU-valet

This post will be written entirely in Swedish unlike my other English posts. You are free to use Google Translate if you’d like to read it in case you don’t understand Swedish.


Ni vet säkerligen att det är valår i år och inte enbart riksdagsval utan även EU-val. Med det så kommer det självklara valet om vilket parti man litar på som tar upp de åsikter man själv tycker är viktiga i dagens samhälle. Vissa kommer rösta på det de alltid röstat på, vissa kommer rösta på de som är mest aktuella idag och vissa kommer inte rösta alls.

Många av mina vänner vet säkerligen att jag är Piratpartist och dessutom aktiv inom partiet (dock inte lika aktiv som andra, men har på senare tid försökt att bli mer aktiv). Jag har suttit som vice kommunledare i Piratpartiet Skövde när det fortfarande existerade och sitter som sekreterare i Ung Pirat Skövde och möjligen kommer jag sitta i fler styrelser i framtiden.

Varför är jag aktiv inom Piratpartiet då? Jag är en webbutvecklare och hela mitt yrke går ut på att internet är fritt och tillgängligt för alla där alla har lika möjligheter. Ifall folk blir avskräckta från att använda internet, kvaliteten sänks eller att internet begränsas helt och hållet blir hela mitt yrke näst intill värdelöst då det inte kommer finna någon att utveckla för. Det är möjligt att det aldrig går så långt men ser man vad som sker med internet idag i flera länder så är det dit det är på väg.

Massövervakning

Jag är helt emot massövervakning. Massövervakning har inte många fördelar, ifall några fördelar alls, för privatpersoner. Det kommer inte att förhindra brott förutom de kriminella som är dumma nog att planera sina brott på en öppen plattform. Även ifall e-mail eller andra “privata” meddelanden ser ut att vara privata så är de likställt till att skicka vykort på posten — alla som hanterar meddelandet kan läsa det. Det enda sättet att skydda meddelandet är genom stark kryptering och då har man direkt gjort massövervakningen helt värdelös.

Har man rent mjöl i påsen så har man inget att frukta

Fel. Det leder till självcensur, att man avstår att delta i diskussioner som skulle kunna vara kontroversiella eller helt enkelt pinsamt ifall personer som inte var avsedda att höra diskussionen hör den. Tänk dig att du sitter i ett rum med en person du vill diskutera något viktigt med som enbart angår dig och personen. Du vet att du aldrig hade vågat säga det du skulle säga ifall det fanns andra personer i rummet. Men nu helt plötsligt sitter en FRA-arbetare i rummet, dock har han sagt “låtsas som jag inte är här”. Du och personen byter rum och FRA följer med. I slutet av dagen fick du aldrig sagt det du ville säga. Ju mer övervakat internet blir ju mer kommer den situationen uppstå, dock kommer det kanske inte vara uppenbart för alla att det är någon som (kanske just nu, kanske senare, kanske aldrig) lyssnar. Självklart kan man inte vara hundra på att någon kommer läsa det man skriver, men vad väljer man oftast, det säkra före det osäkra eller tvärtom?

Vad ifall det du sa igår helt enkelt blir olagligt idag? Helt plötsligt blir du flaggad för ännu mer övervakning för att du diskuterade något som var helt lagligt när du sa det. Är du säker på att det du precis sa kommer tolkas lika av alla? Något som är helt okej enligt dig och dina kompisar kanske startar en hel utredning om ditt liv i bakgrunden. Sarkasm fungerar inte så bra på nätet, vad ifall någon missförstår dig? Vad ifall det du sa är taget ur kontext? Det har redan hänt. Ett automatiserat övervakningssystem kommer inte kunna veta vad som är sarkasm och vad som inte är, det kommer heller inte kunna utgöra kontexten på samma sätt som en människa kan.

Du kan heller inte veta hur systemet fungerar och ifall det fungerar och används på rätt sätt. Vad ifall den sittande regeringen vill få bort de som säger emot dem? Då blir det väldigt enkelt att ta reda på vem som är emot dem — de har ju trots allt en databas av det du någonsin sagt (kanske inte i dagsläget, men det går åt det hållet).

Men Facebook, Google och andra företag samlar ju ändå in information? Ja, men du kan avstå från att använda deras tjänster. Du kan inte avstå från att använda samhället.

/u/161719 berättar om hans erfarenhet av massövervakning.

Censur

Censur är oftast dåligt. Det börjar bra med något alla nog håller med borde censureras, men det blir snabbt en nerförsbacke. Till slut finns det inget som hindrar en nation från att censurera information kors och tvärs.

Internetleverantörer i Storbritannien införde inte länge sedan censur mot all pornografi på nätet. Man kunde fortfarande komma åt porr ifall man kontaktade sin internetleverantör och sa åt dem att man ville titta på porr. Vilken sorts databas hamnar man i då?

Deras filter var helt automatiserat och censurerade alla sidor som nämnde svartlista ord som till exempel “sex”. Detta fungerade inte alls då massvis med sidor blockerades felaktigt (till exempel så skulle majoriteten av svenska sidor blockeras ifall de referera till siffran sex, till och med spel som League of Legends blockerade då några av filnamnen råkade innehålla bokstavskombinationen sex).

Vissa internetleverantörer gick till och med så långt att de implementerade filter som blockerade “olämpliga” nyhetstidningar och andra sidor.

Detta kanske inte är fullt så aktuellt i Sverige i dagsläget men det är definitivt aktuellt på EU-nivå och risken finns fortfarande att Sverige också kommer att gå ett liknande håll i framtiden.

 Straffavgift för lagringsmedia

Priset på teknik och hårdvara är redan högt i Sverige. Copyswede hjälper till att göra det ännu dyrare. Privatkopieringsavgiften var en gång menad för att ersätta artister varje gång du kopierar ett kassettband. Det är uråldrat och det är inte många som gör det längre. När du köpte en hårddisk senast, köpte du den enbart för att lagra musik på? Bara för att möjligheten finns så ska man inte behöva betala extra för det. Det hela är orimligt och till och med elektronikbranschen fått nog.

Nätneutralitet

Nätneutralitet innebär att alla sidor på och användare av internet ska behandlas lika av internetleverantörerna. Internetleverantörerna ska inte få stänga ute konkurrenter av internetleverantörens tjänster. De ska heller inte få göra sidor långsammare. De ska heller inte få göra om internet till samma modell tv-industrin använder. I USA vann internetleverantörerna nyligen rätten att få bestämma vilka sidor deras användare ska kunna komma åt och till vilken hastighet. I Sverige har vi inte detta problemet ännu (vad jag vet) men det är viktigt att förebygga att det inte händer. Det har redan varit på tal från flera mobiloperatörer att blockera till exempel Skype, men än så länge vet jag inte ifall någon faktiskt har en riktig blockering.

Summering

Det är viktigt att vi ser till att internet förblir en öppen plattform där alla kan känna sig säkra. Man ska inte behöva oroa sig över att bli övervakad konstant och man bör ha rätten till ett privatliv på nätet där staten inte lägger sig i. För att veta mera läs gärna Piratpartiets valmanifest inför EU-valet.

Jag vet att det är svårt att förstå hur man blir drabbad och du kanske inte känner dig drabbad själv, särskilt ifall du inte använder internet lika mycket som jag, men vi är många som blir drabbade av detta. Jag kommer göra allt jag kan för att övertyga andra om varför man bör rösta på Piratpartiet och det här blogginlägget är starten till det hela.